
حتما میدانید که بیماریهای مغزی میتواند ردههای زیاد و انواع مختلفی داشتهباشد. فلج مغزی نوع سفت یا اسپاستیک یکی از این بیماریها محسوبمیشود. کسانی که به انواع فلج مغزی دچار هستند، در حرکت و جابهجایی مشکل دارند. بهدلیل ارسال سیگنالهای اشتباه از سمت مغز، ماهیچهها و عضلات این دسته از افراد بهحالت عادی کار نمیکنند. اگر دوست دارید که در مورد جزییات فلج مغزی نوع سفت یا اسپاستیک و راهکارهای تشخیص آن اطلاعات کافی بهدست آورید، مطالعه ادامه این مطلب را بههیچوجه از دست ندهید.
در ابتدای کار، فلج مغزی نوع سفت یا اسپاستیک چیست؟
پیش از اطلاع دقیق از اینکه فلج مغزی نوع سفت یا اسپاستیک چیست، باید بدانیم که فلج مغزی بهصورت کلی چه معنی دارد و به چه دلیل ایجاد میشود. فلج مغزی به گروهی از اختلالات گفته میشودکه تاثیر بسیار زیادی بر تواناییهای حرکتی فرد و حفظ تعادل آنها دارد.
این دسته از اختلالها شایعترین ناتوانی حرکتی بین کودکان محسوب میشوند. ضمن اینکه باید بیان کنیم کلمه فلج به معنی از دست دادن توان کامل در استفاده از عضلات نیست، بلکه کلمه فلج در فلج مغزی نوع سفت یا اسپاستیک و سایر بیماریها به معنی ضعف و ناتوانی عضلات است. این دسته از اختلالات بهدلیل رشد غیر طبیعی مغز یا آسیب به مغز در حین رشد ایجاد میشوند.
بیماران درگیر فلج مغزی نوع سفت یا اسپاستیک نمیتوانند از سفت شدن عضلات و ماهیچههای خود جلوگیری کنند. بهدلیل سیگنالهای اشتباه مغزی ماهیچه این افراد منقبض میشود و جلوی حرکت را میگیرد. محققان معتقد هستند که در فلج مغزی نوع سفت یا اسپاستیک آسیب مغزی مربوط به قشر حرکتی این عضو مهم از بدن است.
افرادی که به این بیماری دچار هستند، ممکن است که از بدو تولد با آن دست و پنجه نرم کنند، یا آنکه در سالهای بعدی زندگی خود به آن دچار شوند. بهصورت کلی شدت بیماری در گذشت سالها تغییری نخواهد کرد اما افراد مبتلا به فلج مغزی نوع سفت یا اسپاستیک میتوانند در طول زمان نیازهای متفاوتی پیدا کنند.
دلایل ایجاد فلج مغزی نوع سفت یا اسپاستیک
فلج مغزی نوع سفت یا اسپاستیک میتواند از دلایل زیادی سرچشمه بگیرد. اما متداولترین دلایل ایجاد این بیماری به شرح زیر است.
- عفونت یا سایر مشکلات پزشکی و درمانی در طول بارداری یک خانم که بر مغز و ساختار مغزی جنین تاثیر میگذارد.
- سکته مغزی جنین در رحم یا قبل از تولد
- زردی در نوزادان که بدون درمان به حال خود رها میشود. منظور از زردی در نوزادان، زرد بودن رنگ پوست و سفیدی چشمها میباشد.
- اختلالات ژنتیکی
- تولد جنین همراه با سختی و مشکلات
- تکان خوردن زیاد در کودکی
- آسیب مغزی در اوایل دوران کودکی
- نارس به دنیا آمدن نوزاد
- وزن کم نوزاد در حین به دنیا آمدن
اگر بهتازگی متوجه وجود فلج مغزی نوع سفت یا اسپاستیک در یکی از عزیزانتان شدهاید، باید بدانید که ما در کلینیک توانبخشی رایا بهترین کاردرمانی در منطقه ستارخان را برای شما ایجاد کردهایم. کافیست به کلینیک رایا مراجعه کنید و بقیه مراحل درمان را به ما بسپارید.
علائم و نشانههای فلج مغزی نوع سفت یا اسپاستیک چیست؟
بهدلیل سفت بودن ماهیچه در بچههای مبتلا به فلج مغزی نوع سفت یا اسپاستیک، حرکت این بچهها نرم و روان نیست. حرکت آنها در بدو تولد و سالهای ابتدایی خیلی تند به نظر میرسد. در این بیماری بهصورت معمول ماهیچهها کاری که کودک قصد انجام آن را دارد، انجام نمیدهند.
فلج مغزی نوع سفت یا اسپاستیک میتواند خفیف یا شدید باشد. شدت این بیماری به میزان درگیر شدن مغز بستگی دارد. بهعنوان مثال ممکن است یک کودک مبتلا به فلج مغزی نوع سفت یا اسپاستیک فقط در یک دست احساس مشکل کند. اما در موارد شدید، کودک ممکن است اصلا توانایی حرکت برخی از عضلات را نداشتهباشد.
کودکانی که به فلج مغزی نوع سفت یا اسپاستیک از نوع شدید مبتلا هستند، احتمالا به صندلی چرخدار و کمک برای خوردن غذا نیاز پیدا میکنند. علائم این بیماری در کودکان بسیار متنوع است چون در این بیماری انواع و طیف مختلفی از ناتوانی وجود دارد. به همین علت مراجعه به بهترین کلینیک کاردرمانی کودکان فلج مغزی اهمیت زیادی برای والدین این کودکان دارد.
اما نشانه اصلی برای تشخیص زودهنگام فلج مغزی نوع سفت یا اسپاستیک در کودکان، تاخیر زیاد در مهارت های حرکتی است. مثلا این کودکان در زمان متداول راه نمیافتند.اما علائم دیگری که در ادامه بیان میکنیم هم میتواند شما را در تشخیص زودهنگام این بیماری راهنمایی کند. البته باید توجه داشتهباشید که بسیاری از کودکان سالم و بدون مشکل هم این نشانه ها را در بازه ای از زمان دارند. به همین دلیل پیش از مراجعه به مراکز تخصصی از جمله کاردرمانی تخصصی کودکان، بد به دل خودتان راه ندهید.
سایر نشانههای این بیماری
سایر نشانههای فلج مغزی نوع سفت یا اسپاستیک در نوزادان زیر 6 ماه به شرح زیر هستند.
- وقتی نوزاد کمتر از 6 ماه را بغل کنید، سر او بهسمت عقب بیفتد.
- نوزاد احساس سفتی میکند و شما هم با لمس بدن او متوجه سفت بودن عضلات میشوید.
- وقتی که این نوزادان را در آغوش دارید احساس میکنید که کمر و گردن خود را مدام میکشند.
- وقتی این نوزادان را بغل میکنید، احساس میکنید که نوزاد پاهای خود را سفت میگیرد.
سایر نشانههای فلج مغزی نوع سفت یا اسپاستیک در نوزادان بالای 6 ماه به شرح زیر هستند.
- نوزاد در این سن به هیچ جهتی نمیچرخد.
- نوزادان مبتلا به این بیماری نمیتوانند دستهای خود را بههم برسانند.
- نوزاد به زحمت دستهایش را تکان میدهد.
- فقط یکی از دستان خود را دراز میکند در صورتی که دست دیگر خود را بهسختی مشت کرده است.
سخن نهایی
اگرچه شنیدن ابتلا به فلج مغزی نوع سفت یا اسپاستیک یک کودک میتواند بسیار سخت و ناراحت کننده باشد، اما والدین این کودکان باید بدانند که با تکنولوژیهای روز و پیشرفت علم پزشکی؛ مبتلایان به این بیماری میتوانند بدون چالش از زندگی خود لذت ببرند.
شما برای مشاوره و کاردرمانی تخصصی کودکان میتوانید به کلینیک رایا واقع در غرب تهران منطقه ستارخان مراجعه کنید. ما مفتخر هستیم که با داشتن حرفهایترین تیم توانبخشی و امکانات و تجهیزات بهروز دنیا، بهترین گفتاردرمانی کودکان فلج مغزی را ارائه میکنیم. کافیست که به دستان ما اعتماد کنید و فرزند دلبند خود را برای درمان بیشتر به بهترین کاردرمانی در غرب تهران بسپارید.