
هایپوتونی یا تون عضلانی پایین در کودکان فلج مغزی:
تون عضلانی (Tone) به میزان تنش یا انقباض عضلات در حالت استراحت یا در حین حرکت اشاره دارد. تون عضلانی بر اساس نیرویی است که عضلات در مقابل کشیده شدن توسط عوامل دیگر، مانند گرانش، اعصاب و عوامل مختلف ایجاد میکنند، تعریف میشود. هایپوتونی (Hypotonia) یا تون عضلانی پایین به معنای کاهش تون عضلانی است. در صورتی که یک کودک دارای هایپوتونی باشد، عضلات او کمتر از حد معمول انقباض می نشان می دهند و به نظر میرسد که عضلات نرم و لاغر هستند. این مشکل ممکن است در نتیجه عوامل مختلفی از جمله فلج مغزی در کودکان (Cerebral Palsy) رخ دهد.
فلج مغزی یک اختلال نورولوژیک است که ناشی از آسیب به بخشهای مختلف مغز است. این آسیب میتواند تأثیر زیادی بر روی کنترل عضلات و حرکت کودک داشته باشد. در بیشتر حالات فلج مغزی، هایپوتونی یکی از علائم شایع است که در آن عضلات کودک کمتر از حد معمول توانایی و قدرت دارند. این مورد ممکن است منجر به مشکلاتی مانند ضعف عضلانی، عدم تعادل و مشکلات حرکتی شود. نکته مهم این است که هر کودکی با فلج مغزی ممکن است علایم و شدت هایپوتونی متفاوتی داشته باشد. برای تشخیص صحیح و تعیین درمان مناسب، مشاوره و ارزیابی توسط پزشکان و تیمهای متخصص در حوزه فلج مغزی و تون عضلانی ضروری است. خوشبختانه کلینیک توانبخشی کودکان در غرب تهران واقع در خیابان ستارخان به صورت تخصصی در این حوزه فعالیت می کند، درمانگران کلینیک فوق آمادگی یاری رساندن به شما در جهت کاهش مشکلات کودکانتان را دارند.
بررسی عوامل هایپوتونی در کودکان:
علائم هایپوتونی (Hypotonia) در کودکان ممکن است متفاوت باشد که به شدت بیماری و علت به وجود آمدن آن بستگی دارد. این علائم ممکن است در طول رشد و تکامل کودک پدیدار شوند البته در برخی موارد حین تولد یا در دوران نوزادی نیز ظاهر می گردند. برخی از علائم هایپوتونی در کودکان عبارتند از:
1. ضعف عضلانی:
عضلات کودک به نسبت ضعیف تر بوده و کمتر از حد معمول قدرت دارند. نیروی عضلانی در این وضعیت کمتر می باشد.
2.شلی مفصلی و دامنه حرکتی زیاد مفاصل:
مفاصل کودک شلی زیادی دارند و عدم استحکام در حرکتها و پاسخ به حرکات را نشان میدهند.
3.کندی در توانایی حرکتی:
کودک ممکن است حرکتهای کنترلی اندامها را با تاخیر انجام دهد و نیازمند زمان بیشتری برای یادگیری و تقویت حرکتهای پیچیده باشد.
4. عدم تعادل و استحکام در حرکتها:
کودک ممکن است مشکلات در حفظ تعادل و استحکام در حرکتهای مختلف داشته باشد و مدام دچار لغزش و سقوط شود.
5. مشکلات در بلع و تغذیه:
هایپوتونی ممکن است در موارد شدید و بیماریهای خاص بر روی عضلات کنترل کنده بلع تأثیر بگذارد و مشکلاتی مانند مکیدن نامنظم، عدم جابهجایی غذا در دهان و مشکلات در خوردن و جویدن ایجاد کند.
درمان و مراقبت از هایپوتونی یا تون عضلانی پایین درکودکان فلج مغزی:
درمان و مراقبت از هایپوتونی یا تون عضلانی پایین در کودکان فلج مغزی بایستی توسط یک تیم متخصص شامل پزشکان، فیزیوتراپیستها، کاردرمانگرها، گفتاردرمانگرها و … صورت گیرد. درمان و مراقبت عموما شامل موارد زیر است:
- فیزیوتراپی: فیزیوتراپیستها با استفاده از تمرینات و تکنیکهای مختلف، عضلات را تقویت کرده، حرکتهای کودک را بهبود بخشیده و توانایی تعادل و کنترل حرکتی را ارتقا میدهند.
- کاردرمانی: کاردرمانگرها به کودکان کمک میکنند تا از تواناییهای خود در فعالیتهای روزمره مانند جابهجایی، مراقبتهای فردی، خوردن، نوشیدن، نوشتن به درستی استفاده کنند و مهارتهای خود را ارتقا دهند تا به حداکثر استقلال در این فعالیتها دست یابند.
- گفتار درمانی: کارشناسان گفتار درمانی به کودکان کمک میکنند مهارتهای زبانی و ارتباطی را تقویت کنند و در رفع مشکلات کودک در تغذیه و بلع نقش بسزایی دارند.
- ارائه وسایل کمکی توانبخشی: استفاده از وسایل کمک توانبخشی مانند اسکوترها، اورتزهای توانبخشی و سایر وسایل ممکن است در بهبود توانایی حرکتی و استقلال کودکان مؤثر باشند.
- مشاوره و پشتیبانی روانی: کودکان فلج مغزی و خانوادههای آنها ممکن است به دلیل چالشها و مشکلاتی که با هایپوتونی همراه است، نیازمند پشتیبانی روانی باشند. مشاوره و راهنمایی روانی میتواند به آنها کمک کند تا با این چالشها بهتر مقابله کنند و رشد روانی و اجتماعی مناسبی داشته باشند.
- درمان دارویی: در برخی موارد، ممکن است پزشک داروهایی را تجویز کند که بهبود تون عضلانی و کنترل حرکتی را تسهیل کنند. این درمانها معمولاً در موارد خاصی مانند تشنجها یا اختلالات مرتبط با عضلات تجویز میشوند.
کلینیک توانبخشی رایا همواره آمادگی ارائه خدمات به کودکانی که دارای مشکلات تون عضلانی هستند در غرب تهران منطقه ستارخان می باشد.اگر شما هم نیاز به مشاوره و راه کاری برای حل اینگونه مشکلات لازم دارید با ما در تماس باشید.